Welkom

L-Glutamine

L-Glutamine

Glutamine behoort tot de groep aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen vormen van alle lichaamsweefsels waaronder ook het spierweefsel. Glutamine komt van nature ook voor in eiwitbronnen zoals vlees, vis, graan, bonen etc. Vandaag is ook mogelijk L-Glutamine in te nemen als voedingssupplement.

Wat is Glutamine?

Glutamine is een niet-essentieel aminozuur.
Met niet-essentieel bedoelen we dat (onder normale gezonde omstandigheden) ons eigen lichaam dit zelf kan aanmaken. Ons lichaam maakt zelf voldoende Glutamine aan, en we hoeven dit du niet extra in te nemen.

Glutamine is een essentieel aminozuur.
Echter bij iemand die veel aan sport doet, veel traint, aan competitie doet, ... is glutamine wél een essentieel aminozuur. Dat komt omdat tijdens een intensieve training het lichaam grote hoeveelheden glutamine in de spiercellen opbrandt. De behoefte aan glutamine ligt dan een pak hoger dan bij een normaal persoon die niet aan (kracht)sport doet.

Het lichaam kan dan zelf de benodigde glutaminevoorraden niet meer zelf aanmaken en aanvullen en moet het dus extra innemen via de voeding en/of een glutamine supplement. Glutamine wordt dan een essentiële aminozuur, omdat het lichaam niet zelf in staat is om voldoende glutaminevoorraden aan te vullen.

Wanneer is extra L-Glutamine nodig ?

Zoals hierboven reeds omschreven kan Glutamine een essentieel aminozuur worden dat we dus extra via de voeding en/of supplementen moeten innemen. Maar wanneer is dat juist?

Afslanken
Tijdens het afslanken kan er een tekort aan glucose ontstaan. Te streng dieet, laag in koolhydraten, uitgeput, .... . Hierdoor gaan de hersenen en het immuunsysteem extra glutamine opnemen uit het bloed om toch voldoende energie te produceren. Als de glutaminevoorraad in het bloed te ver zakt, moet er ergens in het lichaam glutamine gehaald worden. Als er te weinig via de voeding ingenomen wordt (wat bij dieet haast altijd het geval is !) dan gaat het lichaam 'arginine glutamine synthetase' uit de spieren vrijmaken: je krijgt dus spierafbraak om de hersenen en het immuunsysteem te voeden met glutamine! Het is dus van belang tijdens het afslanken of een dieet een glutamine supplement in te nemen.

Zware trainingen
Het kan voorvallen dat je reeds na een uur intensieve training een dip krijgt. Dit betekent dat je op dat moment een te laag glucose-niveau in het bloed hebt. Je kunt dit oplossen door sportdranken te gebruiken waarin suikers zitten, of een glutamine supplement (l-glutamine poeder). Zoals hierboven omschreven zal het lichaam glutamine gaan zoeken op de plaatsten waar deze nog aanwezig is, en dus indirect voor spierafbraak zorgen. Dit willen we natuurlijk niet.

Verminderde weerstand of ziekte
Tijdens een mindere periode zoals ziekte, .. waarin de weerstand een pak lager ligt dan normaal, zal er helaas veel spiermassa worden afgebroken als energiebron voor het compenseren van deze zwakkere periode. Het lichaam heeft dan veel energie nodig heeft om het immuunsysteem te actieveren. Een deel van die benodigde brandstof voor de energie wordt uit de spieren gehaald tijdens een intensieve training. Met name vooral glutamine zal worden aangesproken omdat deze het meeste voorkomt in de spieren. Het is dus essentieel dit te voorkomen door het innemen van een l-glutamine supplement.

Wat doet glutamine precies?

Glutamine is zeer belangrijk voor spieropbouw, maar nog belangrijker voor het spierherstel. Glutamine stimuleert de productie en afgifte van groeihormonen.

Ongeveer 2/3 van de vrije aminozuren in onze spieren wordt vertegenwoordigt door Glutamine. Glutamine is dus het aminozuur dat het meeste voorkomt in onze spieren

L-Glutamine poeder als bouwsteen voor de spieren
Na een training is er nood aan eiwitten (aminozuren). Na een training zullen de 'beschadigde' spieren terug herstellen en hiervoor zijn 'nieuwe spiereiwitten' nodig. Er is nood aan extra L-Glutamine

L-Glutamine als brandstof:
Dit gebeurt voornamelijk als er een tekort aan bloedsuiker (glucose) is. Het zijn dan niet direct de spieren die glutamine als brandstof nodig hebben maar de hersenen en het immuunsysteem. De hersenen en het immuunsysteem kunnen namelijk geen vetzuren verbranden voor hun energie maar alleen glucose en glutamine. De derde functie van glutamine is die als ontgiftigter van ammoniak, een afbraakproduct van eiwitten.

Spierherstel
Onderzoek toont aan dat er wel degelijk een direct verband is tussen de hoeveelheid glutamine die in onze spieren voorkom t en de mate waarin deze herstellen. Dit zelfde onderzoek heeft ook kunstmatig de hoeveelheid glutamine doen afnemen in de spiercel, wat leidde tot een significante daling van het spierherstel en de eiwitsynthese (spieropbouw).

Hydratatie
Glutamine speelt ook belangrijke rol in het op peil houden van het vochtgehalte in de spier. (Hydratatie). Hoe beter dit evenwicht, hoe gemakkelijker dat ene spier kan werken, herstellen én groeien. Kort door de bocht uitgedrukt betekent dit dat glutamine verantwoordelijk is voor een goede vochtbalans in de spieren met alle voordelen vandoen.

Wat doet Glutamine nog meer?

Zoals hierboven reeds beschreven is Glutamine vooral belangrijk voor het spierherstel. En dus ook bijgevolg voor de spieropbouw. Maar Glutamine doet nog meer dan dat:

Melkzuur Buffer
Glutamine heeft ook ene grote invloed in de afscheiding van melkzuur. Melkzuur is een stof die vrijkomt wanneer er meer zuurstof in de spieren wordt verbruikt dan die hoeveelheid zuurstof die de spier kan opnemen. melkzuur zal dit 'tekort' tijdelijk compenseren.

Dit betekent concreet dat door glutamine dit melkzuur gemakkelijker kan vrijkomen en dus de verzuring tijdens bijvoorbeeld een intensieve duurtraining afremt of langer tegenhoudt. Ook het opgebouwde melkzuur zal eenvoudig kunnen worden afgescheiden.

Nadelen van Glutamine

Een klein nadeel van glutamine is dat het de verbranding van vet iets afremt. Geen paniek. Niet tegenhoudt. Maar wel afremt. Dit komt omdat glutamine als ware als een buffer dient om zware inspanning op te vangen (Enkel maar voordelen) en hierdoor het lichaam pas in een iets later stadium overschakelt naar de verbranding van vet.

Nogmaals, deze (nadelige) effecten zijn minimaal en zijn bijna verwaarloosbaar. Toch wilden we ze eerlijkheidshalve even vermelden

Glutamine en Sport

Tijdens inspanningen wijzigt de hoeveelheid glutamine in ons lichaam. Tijdens zware of maximale inspanningen kan het glutaminegehalte zelfs dalen tot 50% van het oorspronkelijke gehalte. Dit onderstreept nogmaals het belang van extra opnamen van glutamine voor iedereen die intensief aan sport doet.

Glutamine is immers zo belangrijk voor een goede werking van het spierherstel. Het is namelijk zeer moeilijk aan te tonen wat glutamine wél doet bij inname, des te eenvoudiger is het om aan te te tonen wat het niet doet bij ene tekort.

--Glutamine gebruik--

Glutamine Poeder kopen

Doe je (intensief) aan sport en ben je overtuigd wat glutamine voor je kan betekenen? Dan kan je bij ons veilig, betrouwbaar en eenvoudig Glutamine kopen of bestellen.

Sinds 2005 is Nutrimax uw specialist om Glutamine aan te kopen. Wij leveren uw L-Glutamine zonder verzendkosten bij u aan huis !