Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwtten.

We kunnen amiozuren onderverdelen in twee groepen :

Essentiële aminozuren & niet-essentiële aminozuren.

1. Essentiële/onmisbare aminozuren moeten worden ingenomen door middel van voeding of supplementatie.

2.Niet-essentiële of semi-essentiële aminozuren hebben de mogelijkheid zichzelf aan te maken uit andere aminozuren.

 

Het aantal en de balans van de aminozuren in het voedsel bepaalt de spieropbouwwaarde en gezondheidswaarde van het eiwit of het supplement.

Naast koolhydraten, vetten en totaal aantal calorieën, wordt de eiwitkwaliteit ook gekoppeld aan de hoeveelheid specifieke aminozuren (essentieel, semi-essentieel en niet-essentieel) die het bevat. Hoewel de hoeveelheid aan essentiële aminozuren over het algemeen het belangrijkst is, zijn de semi- en niet-essentiële aminozuren ook van belang ! Het aanmaken van niet-essentiële aminozuren door het lichaam gaat te langzaam gaat om maximale groei te ondersteunen. Vandaar dat we de potentiële waarde van supplementatie even onder de loep nemen.

Wat zijn Aminozuren Supplementen ?

Om het belang van aminozuren uit te leggen , moeten we eerst een woordje uitleg geven over Eiwitten. 
Aminozuren zijn namelijk de bouwstenen van eiwitten.

Eiwitten zijn dus opgebouwd uit honderden aminozuren. Eiwitten zijn noodzakelijk voor elk organisme. Eiwitten komen voor in de spieren, de organen en het haar en vormen (naast water) het grootste deel van ons lichaamsgewicht. Eiwitten zijn dus héél belangrijk. En Eiwitten zijn opgebouwd uit Aminozuren. Zonder Aminozuren dus geen eiwitten.

Aminozuur Supplementen Structuur

Aminozuur Supplementen Structuur

Aminozuren bestaan uit de chemische elementen zuurstof, waterstof en stikstof. Het allereerste aminozuur werd in 1806 ontdekt door Pierre Jean Robiquet & Louis-Nicolas Vauquelin (2 Franse chemici ). Zij identificeerden het allereerste aminozuur 'asparagine', door de isolatie van asparaginezuur. De ontdekking van de andere aminozuren (zoals cysteine, glycine, ... ) zou pas veel later plaatsvinden.

Biologische beschikbaarheid Aminozuren

Biologische beschikbaarheid Aminozuren

De meeste Aminozuren krijgen we binnen via onze voeding. Op voorwaarde natuurlijk dat we gezond en eiwitrijk eten. Vlees, zuivelproducten, vis, zijn perfect hiervoor. Maar wist je dat aminozuren ook een Biologische beschikbaarheid hebben ? In mensentaal wilt dit zeggen in welk mate de aminozuren effectief worden opgenomen door het lichaam.

Waardoor kan de Biologische beschikbaarheid van aminozuren beïnvloed worden ?

- Warmte
Aminozuren gevoelig voor warmte. Sommige zijn meer gevoelig dan andere. Een stabiel aminozuur zal pas uit elkaar vallen bij een temperatuur van °C 243. Arginine is een voorbeeld van een heel stabiel aminozuur. Haaks hierop zijn er ook de onstabiele aminozuren. Deze vallen uit elkaar bij een veel lagere temperatuur. Carnitine is een voorbeeld van een onstabiel aminozuur, dat reeds bij °C 140 afgebroken wordt. Dus let op bij het koken : Het kan ervoor zorgen dat deze aminozuren ontwarren, waardoor deze kwetsbaarder is als het het spijsverteringssysteem terecht komt.

- Aminozuur Supplementen soorten
Aminozuren bestaan er in alle soorten. : Vast, Vloeibaar, Poeder, Tabletten, Capsules.
De hoogste biologische beschikbare bron aminozuren is de vrije-vorm aminozuren (lees verder in dit artikel) in poedervorm. (bv L-Glutamine

- Eigen lichaam (Metabolisme)
Genetica, leeftijd, algehele gezondheid , ziekte, ....


Soorten aminozuren voedingssupplementen

Er zijn ongeveer 20 natuurlijke aminozuren. Deze kunnen worden verdeeld in twee groepen: essentieel en niet-essentieel. De essentiële aminozuren zijn degene die je lichaam niet kan produceren. Je lichaam krijgt deze alleen via je voeding binnen. De niet-essentiële aminozuren zijn even belangrijk maar je lever kan ze maken.

L-Aminozuren - Vrije Vorm Aminozuren - Free Form Amino Acids

Iedereen kent ze wel ! Aminozuren die beginnen met L-. Dit zijn de Vrije Vorm Aminozuren. Deze zijn linksdraaiend en worden dus aangegeven met de hoofdletter L. (Bijvoorbeeld L-Glutamine). Free Form Amino acids zijn klaar om direct door het het lichaam opgenomen te worden opgenomen. Vrije Vorm Aminozuren zijn van nature spieropbouwend.

BCAA

BCAA staat voor 'Branched Chain Amino Acids'. BCAA's zijn het belangrijkste aminozuren in spiereiwitten. BCAA's zijn onmisbaar voor de aanmaak van extra spiermassa.

++ Lees hier meer over BCAA's

Essentiële Aminozuren en Niet Essentiële Aminozuren

Essentiele Aminozuren

Ons lichaam bevat eiwitten. Deze Eiwitten bestaan uit 20 aminozuren. ( Er bestaan meer dan 20 Aminozuren, maar we beperken ons nu tot deze in ons lichaam.) : 10 Essentiële Aminozuren + 10 Niet Essentiële Aminozuren

- Niet Essentiële Aminozuren

80% van de aminozuren worden door onze lever geproduceerd. Deze kunnen we dus zelf aanmaken en worden daardoor 'niet-essentiële aminozuren' genoemd. alanine arginine asparagine asparaginezuur carnitine citrulline cysteïne cystine gamma-aminoboterzuur (GABA) glutaminezuur glutamine gluthation glycine hydroxyproline ornithine proline serine taurine tyrosine

- Essentiële Aminozuren

20% van de aminozuren moet worden opgenomen door voeding(ssupplementen). Daardoor worden deze 'essentiële aminozuren' genoemd. De 10 aminozuren zijn erg belangrijk. Als je 1 van deze 10 Aminozuren niet binnen krijgt zal het lichaam gebruiken wat het nodig heeft, en het afsnoepen van het bestaande spierweefsel, hoe dan ook zal het lichaam krijgen wat het nodig heeft. histidine isoleucine leucine lysine methionine fenylalanine threonine tryptofaan valine

++ Lees hier meer over Essentiële aminozuren


Feiten over aminozuren supplementen

- Alle eiwitten, 100%, bestaat uit aminozuren… en eiwitten regelen bijna elke biochemische reactie in je lichaam.

- Aminozuren zijn goed voor 75% droog lichaamsgewicht (totaal gewicht minus water gewicht).

- Aminozuren maken de vele enzymen, hormonen, neurotransmitters en andere chemische boodschappers die je lichaam regelen

- Neurotransmitters zoals norepinephrine, serotonine, GABA, acetylcholine, aspartaat, glutamaat, bestaan uit aminozuren

- Hormonen bestaan uit aminozuren. Geslachtshormonen bestaan uit aminozuren plus vet of lipides.

Aminozuren kopen als supplementen

++ Je kunt de aminozuren kopen als supplementen

Hierdoor zorg je ervoor dat je alle aminozuren ook binnenkrijgt.