verzending

GRATIS vanaf €30
 

Servicegarantie

U staat centraal
 

Meer info?

Stuur ons een mail !

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Eiwitten

Eiwitten

Eiwitten komen in ons hele lichaam voor. In onze spieren, in onze botten, in onze huid, in ons haar en vrijwel in elk andere lichaamscel. Eiwitten zijn zo belangrijk voor ons lichaam omdat ze zoveel functies hebben. Eenmaal verteerd zijn eiwitten de bouwstenen voor de meeste cellen in ons lichaam, maar ze zijn vooral belangrijk voor de spiercellen.

Foto-tabel  Lijst 

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Eiwit Mix

Het ideale van een eiwit mix:

Een Eiwit Mix is een eiwitshake met verschillende soorten eiwitten (denk hierbij aan whey eiwit concentraat, caseine eiwit, ei eiwit etc.) kan ideaal zijn. Een eiwit mix bestaat soms wel uit 6 of 7 verschillende soorten eiwitten.

Het grote voordeel is dat je gedurende de hele dag een goede afgifte van aminozuren hebt en je lichaam dus de gehele dag optimaal herstelt en groeit.

Soorten Eiwit

Er bestaan verschillende soorten eiwitten. Deze eiwitten komen voor in zowel dierlijke als plantaardige producten, de bouwstoffen die een hele belangrijke functie in het lichaam hebben. Dierlijke eiwitten komen vooral voor in melk, eieren, kaas, maar ook in vis en vlees. Plantaardige eiwitten zie je vooral terug in graanproducten, noten, peulvruchten en in paddenstoelen.

Onze Producten

Whey eiwit bevat veel melksuikers, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit eiwit wordt door artsen voorgeschreven als je een eiwittekort hebt, maar ook aan zwangere vrouwen omdat het ervoor zorgt dat de ongeboren vrucht voldoende aminozuren binnenkrijgt. Maar ook sporters gebruiken vaak Whey eiwitten omdat het sneller in het lichaam wordt opgenomen dan andere eiwitpreparaten.

Daarnaast is er ook nog Caseine Eiwit. Dit eiwit wordt juist langzamer opgenomen in het lichaam, waardoor je aminozuurspiegel langer op peil blijft. Ei Eiwit is lactosevrij en daarom weer ideaal voor als je een lactose intolerantie hebt.

 

Wat zijn Eiwitten?

Onze voeding kunnen we opdelen in 3 grote groepen:
1. Eiwitten
2. Koolhydraten
3. Vetten

Zowel Eiwitten, koolhydraten als vetten leveren ons energie in de vorm van calorieën. Meer info over koolhydraten en over vetten kan je elders op onze site lezen. We richten onze aandacht nu op de eiwitten:

Deze leveren immers calorieën en ook aminozuren. Aminozuren zijn namelijk de bouwstenen van eiwitten, of anders gezegd een eiwit is opgebouwd uit aminozuren

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het menselijk lichaam uit meer dan 100.000 eiwitten is opgebouwd, welke op hun beurt een specifieke functie hebben. Je merkt nu al hoe belangrijk eiwitten dus zijn.

Eiwitten zijn uitgebouwd uit aminozuren

Zoals gezegd zijn eiwitten dus opgebouwd uit verschillende aminozuren.

Eiwit opgebouwd uit aminozuren Structuur
Op deze afbeelding kan een je eiwit bekijken, waarin de structuur van het eiwit zichtbaar is, en waarin zeer duidelijk te zien dat aminozuren de moleculen zijn die samen het eiwit vormen.
De manier en de hoeveelheid waarin deze aminozuren voorkomen, bepaalt het type eiwit, en bepaalt ook hoe het eiwit zal worden gebruikt en opgenomen in het lichaam.

Een aminozuur is opgebouwd uit C (koolstof), zuurstof (O), stikstof (N) en soms ook S (zwavelmoleculen). Hierdoor kunnen aminozuren verschillende vormen en combinatie aannemen. Dergelijke keten wordt een 'peptide' genoemd.
Eiwit opgebouwd uit aminozuren Structuur

 

22 aminozuren:

Niet-essentiële aminozuren
13 van deze 22 aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken. Dit noemen we niet-essentiële aminozuren omdat we deze niet via de voeding 'moeten' opnemen.
- Alanine
- Asparaginezuur
- Cysteïne
- Cystine
- Glutaminezuur
- Tyrosine
- Hydroxyproline

- Arginine
- Asparagine
- Glutamine
- Glycine
- Serine
- Proline

Essentiele-aminozuren
9 van deze 22 aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Essentiele aminozuren kunnen we niet zelf aanmaken en moeten we dus halen uit de voeding en/of supplementen. Deze moeten we dus wél via de voeding en/of supplementen binnenkrijgen. Dit worden dan de essentiele aminozuren genoemd (Omdat het essentieel is dat we deze opnemen). Bij Nutrimax kun je overigens ook aminozuren supplementen kopen.
Semi-essentiële aminozuren kunnen normaal gesproken door het lichaam aangemaakt worden. Alleen onder bepaalde omstandigheden, zoals bij sommige aandoeningen en ziektes, kan het lichaam er niet genoeg van maken. Alleen dan is extra aanvulling via het eten nodig.
- Histidine
- Isoleucine
- Leucine
- Lysine
- Methionine
- Fenylalanine
- Threonine
- Tryptofaan
- Valine

Wat zijn de functies van Eiwitten?

1. Cel hernieuwing
Ons lichaam is opgebouwd uit (lichaams)cellen. Elke cel bevat eiwitten. Vooral de organen en spiercellen bevatten veel eiwitten.
Eiwitten zijn nodig om deze cellen te herstellen en te herproduceren. Zoiets wordt celvernieuwing genoemd, waarbij de oude cel afsterft en er een nieuwe gezonde cel in de plaats komt. Dat geldt ook voor de spiercellen. Spercellen worden afgebroken en er komen nieuwe spiercellen in de plaats. (Dit is het basisprincipe van spieropbouw, ook wel eiwitsynthese genoemd)
Voor deze hernieuwing van (spier)cellen zijn eiwitten nodig. Veel eiwitten. Gemiddeld zo'n 200 tot 300 gram per dag. Ons lichaam zet deze eiwitten die we binnenkrijgen via de voeding of supplementen om in bruikbare aminozuren. Deze aminozuren vormen in het lichaam dan nieuwe aminozuurketens die op hun beurt dan weer een bruikbaar eiwit vormen voor de (spier)cel.

2. Lichaamsprocessen
Eiwitten zijn ook héél belangrijk bij vele lichaamsprocessen. Processen in het lichaam worden gestuurd door zogenaamde enzymen. Als je dan weet dat een enzym een eiwit(type) is, weet je ook belangrijk eiwitten zijn voor het lichaam.
Enzymen zijn stoffen in ons lichaam die andere stoffen omzetten in andere. Bijvoorbeeld bij de spijsvertering. Wie heeft trouwen nog niet gehoord van de zogenaamde spijsverteringsenzymen. Deze enzymen zijn dus effectief eiwitten.

Wist je dat wij ook een eiwitten shake aanbieden die voorzien van deze spijsverteringsenzymen? Onze Fit Shake bevat extra spijsverteringsenzymen om de vertering nóg beter te doen verlopen.

3. Transport
Eiwitten spelen ook een belangrijke factor bij het transport van stoffen in de cel en in het bloed. Het zuurstoftransport van de longen naar het hart wordt geregeld door het hemoglobine isn het bloed. Dit is eveneens opgebouwd uit eiwitten.

4. Neurotransmitters
Zoals eerder gezegd bestaan eiwitten uit aminozuren. Sommige aminozuren zijn de voorlopers van neurotransmitters.
Neurotransmitters zijn belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels. De hersenen verwerken deze signalen.
Tryptofaan is zo'n voorbeeld van een neurotransmitter die als het ware een voorloper van serotonine is. Tyrosine is dan bijvoorbeeld weer een voorloper van dopamine.

Eiwitten behoefte

De behoefte aan eiwit hangt van veel factoren af en is individueel bepaald. Hier bestaat voor geen wiskundig formule voor die voor elk individu klopt.
Geslacht, leeftijd, lichaamsgewicht, leefomstandigheden, .. zijn allemaal factoren die de individueel eiwitbehoefte bepalen. Een jonge man met veel spiermassa zal een andere eiwitbehoefte dan een jonge vrouw met minder lichaamsgewicht.
Echter kunnen we wel een 'algemene indicatie' geven van wat nodig is, welke in de praktijk toch zéér dicht aanleunt bij wat effectief nodig blijkt te zijn.

1. Volwassen
Volwassenen : +/- 0,8g eiwit per kilo lichaamsgewicht

1. Krachtsporters
Omdat krachtsporter hun spieren harder belasten dan niet-sporters, wordt de behoefte aan spin spierherstellend eiwit ook groter.
De regel stelt dan dat de aanbevolen eiwitinname voor krachtsporters (fitness, bodybuilding) ongeveer 1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht bedraagt.

Zoals je kan merken is de behoefte aan eiwit relatief groot. Al deze eiwitten uit de dagdagelijkse voeding halen, is haalbaar doch zeer moeilijk. Niet vergeten dat elke 'maaltijd' ook heel overbodige stoffen bevat die je niet nodig hebt en zich toch maar omzetten in vet.
Eiwitshakes zijn de perfecte aanvulling of voor wie niet voldoende eiwit binnenkrijgt of voor wie een ongezondere maaltijd wilt vervangen door een gezondere eiwitrijke maaltijdvervanger

Te weinig eiwitten

Wanneer je te weinig eiwitten binnenkrijgt, zal je lichaam de eiwitten gaan halen waar deze zich bevinden in het lichaam. Met name in de spieren. Spieren bevatten veel eiwitten. Het lichaam zal deze eiwitten in de spieren gaan gebruiken om de functies die eiwitten hebben uit te voeren.
Dit betekent concreet dat je spieren zullen worden afgebroken om zo eiwitten vrij te maken in het lichaam voor andere doeleinden. Je gaat dus automatisch spieren afbreken. Dat willen we natuurlijk niet.

Te veel eiwitten

Hierboven wordt omschreven wat er kan gebeuren bij te weinig eiwitten. Maar wat als je te veel eiwitten inneemt. Op zich is er nog geen aanwijzing dat te veel eiwitten slecht of gevaarlijk voor je lichaam, doch moeten we hier bij vermelden dat te veel eiwitten wel heel belastend zijn voor je lever en nieren.

Indien je toch meer eiwitten gaat opnemen dan anders, dan is het belangrijk om voldoende water te drinken. Dit zorgt ervoor dat bij een teveel aan eiwitten deze gemakkelijk(er) kunnen worden afgescheiden en deze dus geen negatieve invloed op het lichaam hebben.

Het lichaam kan probleemloos eiwitten in de spieren omzetten in glucose. Glucose is de brandstof voor spiersamentrekking. Wanneer je lichaam zonder glucose valt, zal het de beschikbare eiwitten aanspreken om omgezet te worden in glucose. Dit wordt Ketose genoemd.

Eiwitbronnen

Zowat alle voedingsmiddelen bevatten wel eiwitten. Eiwitten komen in 2 verschillende vormen voor in de natuur.

1. Plantaardige eiwitten
Soja, Granen, rijst, peulvruchten, noten, ....
Van de plantaardig eiwitten heeft soja relatief de beste score, tarwe de laagste. Soja eiwit is naar eiwitten profiel toe bijna zo goed als rundvlees. Plantaardige of andere eiwitten zoals fruit, groenten, granen, noten en zaden hebben het nadeel dat ze sommige essentiële aminozuren niet bevatten. Dat is juist de reden waarom vegetariërs of personen die geen vlees, vis, gevogelte, eieren of melkproducten eten, zich bewust moeten zijn dat ze sommige essentiële aminozuren (die we dus zelf niet kunnen aanmaken) niet binnenkrijgen.


2. Dierlijke eiwitten
Kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, vis, melkproducten, eieren, kaas, ....
Melk en eieren bevatten het hoogste eiwitgehalte.
Dierlijke eiwitten zijn een zeer goede bron aan <link> essentiële aminozuren. Dierlijke eiwitten (vooral melk en vlees) bevatten zo goed als alle aminozuren die we nodig hebben.

Eiwit Shakes gebruik

Het innemen van extra eiwitten heeft tal van voordelen.
Een eiwitshake zorgt voor een veel sneller herstel van de spieren na een inspanning of een training.
Vandaar dat het belangrijk is direct na een training (snelle) eiwitten op te nemen. Je spieren zijn namelijk kapot getraind en hebben dringend nood aan bouwstoffen om te herstellen.

Let er wel op dat je nier meer dan 40 gram eiwtten in 1 keer opneemt. Dit is ten eerste te belastend voor je nieren, en de hoeveelheid die dan niet kan verwerkt worden, wordt toch maar opgeslagen als vet. Het lichaam doet dit uit een reflex die nog in ons systeem zit uit de tijd dat er niet zoveel overloed was. Vet is dan ook een reserve voor het lichaam, een reserve die we nu niet meer aantrekkelijk vinden. Beter is het dus om gedoseerd eiwitten in te nemen.

Eiwitshakes

Eiwitten shakes zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. We hebben pure proteïne poeders in verschillende vormen, maar we hebben ook eiwitshakes die een blend vormen met nog andere ingrediënten zoals maaltijdvervangers, All In One Protein Shakes, ....

Online Eiwitten kopen

Wil je jouw eiwitten online kopen of bestellen? Nutrimax staat voor je klaar. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan verschillende soorten eiwitten welke allemaal volgens zeer strenge HACCP nomen geproduceerd worden. Geen goedkope, minderwaardig grondstoffen, enkel de beste eiwitten beschikbaar.
Dit kunnen we jou aanbieden tegen de scherpste prijzen omdat we geen hinder hebben van dure marketingcampagnes en/of handelen. What you see, is what you get. Topkwaliteit tegen een zéér eerlijke prijs!

Eiwit poeder kopen

Als je gaat trainen , is van uiterst belang dat de voeding goed zit. Het heeft gene zin hard te trainen zonder de juiste (sport)voeding binnen te hebben. Voldoende eiwitten zijn hierbij het belangrijkste! Deze kunnen via een eiwitsupplement voldoende aangevuld worden, zonder de overbodige suikers en/of vetten uit onze dagelijkse voeding. Goede eiwitten kopen is bijna een must voor iedereen die zijn of haar training serieus neemt.

Whey protein kopen en spieren herstellen
Daarnaast kun je de whey eiwitten kopen om zo effectief mogelijk te herstellen. Je traint pas goed wanneer je het lichaam ook de kans biedt om te herstellen na een training. Wat dat betreft is het verstandig om je met onze supplementen ook te richten op de periode waarin je spieren zich dienen te herstellen. Dat zijn de momenten waarop ze groeien, waardoor het ook dan van belang is dat er voldoende zuurstof beschikbaar is. Je kunt onze whey protein kopen om ervoor te zorgen dat dit het geval is en je optimaal kunt herstellen na een periode van flink trainen, zodat je er binnenkort weer tegenaan kunt.

Eiwitten kopen België
Wil je de beste whey protein kopen? Wij bieden je een uitgebreid assortiment met producten van grote en bekende merken, al kun je natuurlijk ook kiezen voor onze eigen producten. Maak een afweging tussen de verschillende supplementen. Je kunt er in ieder geval op rekenen dat je kiest voor whey protein in een pure vorm, aangezien er geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Je kunt daarom de beste whey protein kopen en er zeker van zijn dat je er op een natuurlijke en veilige manier gebruik van kunt gaan maken.

Whey protein kopen en mengen
Wil je een whey protein kopen en deze graag mengen met een vloeistof om het geheel op een prettige manier in te kunnen nemen? Veel van de producenten hebben er reeds voor gezorgd dat de producten een prettige smaak hebben, maar het is natuurlijk altijd het meest gemakkelijk om de eiwitten in te nemen als een shake. Je kunt bij ons puur whey protein kopen, om dit vervolgens te mengen met een vloeistof naar keuze. Je kunt er ook voor kiezen om direct een whey protein shake aan te schaffen, waardoor je daar eenvoudig gebruik van kunt maken.

Puur whey protein kopen
Je kunt bij ons puur whey protein kopen, waardoor je kiest voor een natuurlijk product en je de mogelijkheid hebt om dit zelf te mengen met een vloeistof naar keuze. Veel sporters prefereren het pure product, aangezien je er op die manier zeker van bent dat er geen sprake is van kunstmatige stoffen die er zijn toegevoegd. Ook bevat het product weinig vet, lactose en cholesterol, waardoor je daar geen rekening mee hoeft te houden. Wat dat betreft kun je whey protein kopen om ervoor te zorgen dat je puur aan de slag kunt met de ontwikkeling van je lichaam.

Whey protein kopen en mengen met vloeistof
Wil je whey protein kopen en dit graag verwerken in een shake? Je kunt dat gewoon zelf, door er een willekeurige vloeistof bij te pakken en de twee elementen met elkaar te combineren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de eiwitten combineert met water, om er op die manier voor te zorgen dat je het geheel eenvoudig op kunt drinken. Daarnaast kun je whey protein kopen en het combineren met melk, bijvoorbeeld wanneer je dat toch al neemt tijdens het ontbijt of op het moment dat je gaat lunchen.

Whey protein kopen als shake
Ten derde kun je whey protein kopen als shake, zodat je deze zelf niet hoeft te mixen en je er direct gebruik van kunt maken. Het mooie van de shakes is dat ze beschikbaar zijn in een aantal verschillende smaken, zodat je er eenvoudig voor zorgt dat de smaak je aanstaat. Je kiest voor een shake die vol en romig in elkaar zit, waardoor de structuur gemakkelijk op te drinken is. Je kunt online je whey protein kopen en er vervolgens gebruik van maken op de manier die je zelf wenst, om zo snel mogelijk te groeien en effectief te herstellen na een training.

Wat zijn eiwitten supplementen ?

Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren? Eiwitten zijn dus noodzakelijk voor spieropbouw en en spierherstel.

Eiwitten Supplementen

Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren. Zonder eiwitten is het onmogelijk om spieren op te bouwen. Als het lichaam te weinig eiwitten binnenkrijgt, zal het aminozuren uit het lichaam halen waar deze niet nodig zijn voor de delen waar deze wel nodig zijn. Eiwitten eten dus anders is spiergroei niet mogelijk, omdat recuperatie dan belangrijker is. Het is dan ook belangrijk voor sportmensen voldoende eiwitten binnen te krijgen. Het beste tijdstip hiervoor is meteen na het sporten.

Om het lichaam te voorzien van hoogwaardige eiwit supplementen tijdens bijvoorbeeld fitness zijn er eiwitsupplementen (eiwitten voeding, eiwitten shake) met een volledig aminozurenpatroon (eiwitten dieet) die makkelijk en volledig door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Van eiwitten tot aminozuren

Aminozuren zijn de de bouwstenen van eiwitten.

Eiwitten zijn dus opgebouwd uit honderden aminozuren. Eiwitten zijn noodzakelijk voor elk organisme. Eiwitten komen voor in de spieren, de organen en het haar en vormen (naast water) het grootste deel van ons lichaamsgewicht.
Eiwitten zijn dus héél belangrijk. En Eiwitten zijn opgebouwd uit Aminozuren. Zonder Aminozuren dus geen eiwitten. De onderstaande afbeelding geeft weer hoe dit proces ongeveer in zijn werk gaat.

Eiwitten Aminozuren

Eiwitten zijn namelijk lange ketens van aminozuren, die in de darmen worden verteerd door de enzymen pepsine en trypsine. Deze enzymen knippen de lange ketens van aminozuren in kleinere stukjes, waardoor het door de darmen het bloed in kan gaan.

1. Pepsine

Als je eiwitten neemt (Voeding, voedingssupplement, eiwitshake, ...) zal je lichaam deze eiwitten omzetten naar aminozuren. (zie figuur hierboven).
Pepsine is een enzym dat in de maag voorkomt (maagsap). Pepsine splits eiwittenmoleculen zodat kunnen afgebroken kunnen worden tot lange aminozuurketens.

Deze lange aminozuurketens worden ook polypeptiden ( di-+ tripeptiden) genoemd

2. Trypsine

Trypsine is eveneens een enzym. Trypsine komt voor in de dunne darm. Trypsine wordt gemaakt in de alvleesklier en zal bovenvermelde (poly)peptiden omzetten in bruikbare aminozuren.

3. Aminozuren

De opgenomen eiwitten zijn nu verteerd tot aminozuren

Elk eiwit heeft een eigen aminozuurprofiel. Des te beter dit aminozuurprofiel aansluit bij deze van het lichaam, des te beter het lichaam deze kan opnemen.
Bijvoorbeeld : Eiwitten afkomstig van melk hebben een aminozuurprofiel dat het het kortste aansluit.

 

Hoeveel eiwitten supplementen heb ik nodig ?

Over de hoeveelheid eiwitten die per dag nodig is, wordt vaak gediscussieerd.

Gemiddelde Behoefte

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de doorsnee persoon schommelt tussen de 0,80 - 0,85 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit advies houdt echter geen rekening met mensen die aan sport doen !

Sporters

Sporters hebben een grotere behoefte aan eiwitten en deze is ook afhankelijk van het soort sport dat beoefend wordt. Bij intensieve sporters wordt 3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag aangeraden voor spieropbouw.

Spieropbouw door Eiwit supplementen

Eiwitten Spieropbouw

Omdat onze spieren opgebouwd zijn uit eiwitten, is het onmogelijk spieren op te bouwen zonder eiwitten. Je kan dus wel elke dag gaan trainen, maar als je onvoldoelde eiwitten neemt, is het onmogelijk voor jouw spieren op te groeien. Vergeet ook niet dat tijdens een training de spieren worden afgebroken. Er komen scheurtjes in, welke ervoor zorgen dat je spieren kunnen vergroten en sterker worden. Voor dit herstel en dus de spieropbouw fase zijn eiwitten nodig. Geen spieropbouw zonder eiwitten.

Als het lichaam dan toch te weinig eiwitten binnenkrijgt, zal het aminozuren uit het lichaam gaan gebruiken. Hiervoor gaat het lichaam aminozuren halen op plaatsen waar deze niet nodig zijn op dat moment ( = spierafbraak op deze plaats) om te gaan gebruiken op de plaatsen waar deze wél nodig zijn ( = getrainde spieren ).

Omdat eiwitten vooral dienen om spieren te laten herstellen, worden deze het beste direct na de training genomen (Post Work Out Fase).

Spierafbraak door te weinig eiwitten

Wanneer het lichaam te weinig eiwitten bevat , zal het lichaam je lichaam eiwit zal gebruiken als een bron van energie in plaats van er spieren van te bouwen, als je niet genoeg calorieën uit koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Zo onthoud je je spieren van deze belangrijke bouwstof. Je moet dus zorgen dat je ook voldoende koolhydraten en vetten inneemt, later meer over deze twee onderwerpen.

Eiwitbronnen

Bronnen van eiwitten

Goede bronnen van eiwitten zijn :
Tonijn, Vis (Kabeljauw, Heilbot, ...), Kipfilet, Kalkoen, Gerookt vlees, Rosbief, Lever, Kwark, Noten, Eieren, Sojabonen, ......

Eiwitten TIPS ( ! )

- 1 gram eiwit levert 4 kilocalorieën.

- Verdeel je eiwitten over zoveel mogelijk kleine maaltijden per dag. Bij voorkeur elke drie uur een kleine hoeveelheid.

- Zorg dat je verschillende eiwitbronnen opneemt in je voeding. Niet alleen voorkom je hiermee een eenzijdig voedingspatroon, het kan tevens de kwaliteit van de eiwitten doen toenemen.