verzending

GRATIS vanaf €30
 

Servicegarantie

U staat centraal
 

Meer info?

Stuur ons een mail !

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Plantaardige Eiwitten

Plantaardige Eiwitten

Heel wat van onze dagdagelijkse levensmiddelen bevatten eiwit. Eiwit, of ook wel proteïne genoemd, is een zeer belangrijke voedingsstof voor het lichaam.

 

Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn de  bouwstenen voor eiwitten.

 

Er bestaan dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten komen vooral voor in vlees, gevogelte, vis, melkproducten, eieren, kaas … . Plantaardige eiwitten komen vooral voor in graanproducten, peulvruchten zoals bonen en linzen, noten, …

Foto-tabel  Lijst 

Foto-tabel  Lijst 

Plantaardige eiwitten & Dierlijke eiwitten

- Dierlijke eiwitten
Dierlijk eiwit bevat voldoende van alle essentiële aminozuren.
De hoogste Concentratie eiwit vinden we terug in vlees. Vlees bevat tussen de 20 en 30% eiwit. Vis heeft ook een hoog percentage eiwit.


- Plantaardige eiwitten
Niet elk plantaardig eiwit bevat alle essentiële aminozuren. Enkel soja eiwit bevat voldoende van alle essentiële aminozuren. Dit is ok de reden waarom vegetariërs (en  veganisten) goed moeten opletten welke producten zij eten. Graan en peulvruchten zijn complementair. Graan is rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom.

Eieren en (koe)melk hebben binnen de groep van plantaardige eiwitten de hoogste eiwitkwaliteit.

Soja Eiwit bevat binnen de groep van plantaardige eiwitten het hoogst aantal eiwitten. Soja bevat zelfs bijna zo veel eiwitten als rundsvlees.

Plantaardige eiwitten voor Vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en vooral veganisten die bij definitie hun eiwitten uit planaardige eiwitten halen, hebben hier meer van nodig om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Plantaardig eiwit bevat immers minder essentiële aminozuren dan dierlijk eiwit. Concreet betekent dit dat veganisten hebben tot 25% meer eiwit (of +/- 15 gram per dag) nodig.

Maar nog belangrijker voor vegetariërs is dat zijn hun eiwitten uit zo vele mogelijk verschillende bronnen halen. Dit is enig manier om voldoende van alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Zoals eerder beschreven moeten vegetariërs de kwaliteit van hun eiwitopname verhogen door door meerdere bronnen van plantwaardig eiwit te eten.

Een ideaal evenwicht zou zijn dat we 40% uit dierlijke eiwitten & 60% uit plantaardige eiwitten halen.

Dit klink mooi in theorie, echter is dit in de praktijk moeilijk haalbaar. Dierlijke eiwitten eten we voldoende, echter is het moeilijk(er) plantaardige eiwitten te vinden.

Plantaardige eiwitbronnen

- Peulvruchten in combinatie met granen zorgen voor een mooie combinatie van aminozuren. Daarbij komt nog dat beide bronnen heel goed worden opgenomen door het lcihaam. noten, pitten en zaden

- Groenten, zoals avocado, broccoli, spinazie of zoete aardappel

- (Plantaardige) eiwitpoeder

- Volwaardige granen