verzending

GRATIS vanaf €30
 

Servicegarantie

U staat centraal
 

Meer info?

Stuur ons een mail !

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Glucosamine

Foto-tabel  Lijst 

Foto-tabel  Lijst 

Glucosamine

Samenvatting

Vanwege de belangrijke rol die glucosamine heeft als bouwsteen van het kraakbeen, wordt het al tientallen jaren toegepast ter voorkoming en bestrijding van artrose en is het in meer dan 60 landen als geneesmiddel geregistreerd. De laatste jaren is glucosamine echter in diskrediet gebracht, door diverse onderzoeken en (meta)analyses waarin twijfel werd uitgesproken over het nut van glucosamine bij gewrichtsproblemen.

Bevestiging werkzaamheid

Het achterliggende idee achter de toepassing van glucosamine bij artrose was aanvankelijk dat glucosamine, als belangrijkste bouwsteen van de glycosaminoglycanen, de aanmaak hiervan in kraakbeen zou stimuleren. Deze aanname is echter te beperkt gebleken. Proteomica (het onderzoek naar structuur en functie van eiwitten) en farmacokinetiek (het gedrag van een stof in het lichaam) zijn nieuwe onderzoeksterreinen die nieuwe inzichten geven in de werkingsmechanismen van glucosamine, en inzicht geven waarom onderzoeksresultaten in het verleden elkaar soms tegen leken te spreken. Ook geven zij uitsluitsel over de vraag, welke vorm van glucosamine de beste zou zijn.

Kraakbeen

Een gewricht wordt in de regel gevormd door twee botten waarvan de uiteinden zijn bekleed met zogenaamd articulair kraakbeen. Dit kraakbeen heeft een glad oppervlak en is enigszins elastisch, zodat gewrichten gemakkelijk kunnen bewegen en schokken kunnen opvangen tijdens bijvoorbeeld het lopen. Kraakbeen vervult daardoor een belangrijke functie in het bewegingsapparaat.

Bij kinderen is het articulair kraakbeen relatief dik, maar naarmate wij ouder worden neemt de dikte langzaam af. Bij veel mensen raakt het kraakbeen uiteindelijk beschadigd en gaat de soepele werking van het gewricht verloren. Hieruit kan de meest voorkomende gewrichtsaandoening ontstaan, die artrose wordt genoemd.

Kraakbeen bestaat voor het overgrote deel uit water, gevangen in een netwerk (de zogenaamde extracellulaire matrix) waarin collagenen en proteoglycanen de meest voorkomende eiwitten zijn. Collagenen zijn langwerpige ketens die middels zogenaamde zwavelbruggen een stabiele en elastische totaalstructuur binnen het kraakbeen vormen. Dwars door deze structuur heen lopen de proteoglycanen, langwerpige eiwitten met als belangrijkste functie het binden van water. Dit water zorgt ervoor dat kraakbeen stevig is en schokken kan opvangen.

In kraakbeen zijn de collagenen en proteoglycanen verweven met lange, onvertakte polysacchariden die glycosaminoglycanen (GAG's) worden genoemd. Voorbeelden van GAG's zijn chondroïtinesulfaat en keratansulfaat. Glucosamine is de belangrijkste bouwsteen van zowel glycosaminoglycanen als proteoglycanen. Glucosamine is een eenvoudige aminosuiker bestaande uit een glucosemolecuul waarbij de hydroxylgroep is vervangen door een aminogroep (zie figuur 1).

Binnen de extracellulaire matrix van het kraakbeen bevinden zich cellen, de chondrocyten (kraakbeencellen), die voortdurend de collagenen, proteoglycanen en glycosaminoglycanen vernieuwen en aldus het kraakbeen vormen en onderhouden. In tegenstelling tot ander bindweefsel bevat kraakbeen bij volwassenen geen bloedvaten of zenuwen. Vanwege het ontbreken van bloedvaten groeit en herstelt kraakbeen langzamer dan andere bindweefselsoorten.

De meeste activiteit van chondrocyten vindt plaats in de buitenste laag, de zogenaamde superficiële laag die 10-20% van het kraakbeen omvat. Deze laag absorbeert de meeste druk bij beweging. De chondrocyten produceren een eiwit dat Superficial Zone Protein (SZP) wordt genoemd, ook wel bekend als lubricine.

In de gewrichten van ons bewegingsapparaat bevindt zich tussen de botten een kleine ruimte (de synoviale ruimte) die gewrichten toestaat vrij te bewegen. Deze ruimte is gevuld met synoviale vloeistof, een vrij dikke vloeistof waar hyaluronzuur en lubricine deel van uitmaken. De synoviale vloeistof heeft twee belangrijke functies: het is een smeermiddel voor het gewricht en het is een transportmiddel voor de voeding van het kraakbeen

Glucosamine

Glucosamine is de belangrijkste bouwstof voor kraakbeen. Nutrimax Glucosamine maakt uw pezen flexibeler en uw gewrichten soepeler. Ideaal tijdens een blessure of ter preventie van ontstekingen aan uw gewrichten !