verzending

GRATIS vanaf €30
 

Servicegarantie

U staat centraal
 

Meer info?

Stuur ons een mail !

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Vitaminen

Foto-tabel  Lijst 

Foto-tabel  Lijst 

Multivitaminen

Een Multivitamine supplement is een uitstekende aanvulling op een gezond voedingspatroon. De verschillende vitaminen, mineralen en sporenelementen hebben ieder hun eigen gezondheidseffecten.

Energie
IJzer, vitamine B12 en Pantotheenzuur activeren het natuurlijk energieniveau in het lichaam en verminderen vermoeidheid.

Weerstand
Vitamine C, D, Koper en Foliumzuur dragen bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Vitamine B6 ondersteunt de aanmaak van afweercellen.

Huid, haar en nagels
Vitamine A, Biotine en Niacine dragen bij aan een gezonde huid en Selenium en Zink ondersteunen de conditie van het haar en de nagels.

Botten
Calcium, Magnesium & Vitamine D spelen een belangrijke rol in het behoud van sterke botten.

Hart en Bloedvaten
Thiamine heeft een gunstige invloed op het hart. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de bloedvaten.

Spieren
Calcium, Magnesium & Vitamine D spelen een rol in het behoud van sterke spieren Vitamine B6 levert een bijdrage aan de energievoorziening in de spieren.

Zenuwstelsel
Koper en riboflavine ondersteunen de opbouw van zenuwcellen. Foliumzuur draagt bij aan de weerstand tegen stress in spannende tijden.

Vitamine B complex

Vitamine B is eigenlijk niet één vitamine, het is een groep van in wateroplosbare vitamines die vaak samen voorkomen in bepaalde soorten voeding. De 8 verschillende soorten vitamine B zijn:

 • Vitamine B1 (thiamine)
 • Vitamine B2 (riboflavine)
 • Vitamine B3 (niacine of niacinamide)
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur)
 • Vitamine B6 (pyridoxine, pyridoxaal, pyridoxamine of pyridoxine hydrochloride)
 • Biotine (soms aangeduid als vitamine B8)
 • Foliumzuur (vaak ook aangeduid als vitamine B9 of B11)
 • Vitamine B12 (diverse cobalamines, vaak aangeduid als cyanocobalamine in vitaminesupplementen)

Een vitamine superfood of supplement dat alle acht B vitamines bevat wordt ook wel aangeduid als vitamine B complex. Er zijn ook nog wat andere stoffen die soms aangeduid worden als B vitamines, zoals bijvoorbeeld vitamine B4 (adenine) en B15(pangaamzuur), maar deze worden formeel niet tot de vitamines gerekend en zijn niet essentieel voor het menselijk lichaam.

Waarom zijn B vitamines belangrijk voor het lichaam?

B vitamines spelen een belangrijke rol bij het stofwisselingsproces in de cellen en zijn onder andere nodig om homocysteïne om te vormen tot cysteïne en SAMe. Cysteïne is nodig voor de natuurlijke reinigingsfunctie van het lichaam (ontgifting) en is de voorloper van de antioxidant glutathione, dat de verkorting van telomeren en daarmee de natuurlijke veroudering helpt vertragen (Richie, 1992).  SAMe speelt een belangrijke rol bij methylering (DNA activatie) en de hormoonhuishouding. Maar als je onvoldoende vitamine B6, foliumzuur en B12 binnen krijgt dan raakt dit omzettingsproces uit balans, waarna homocysteïne zich zal ophopen in je bloed. Hierdoor krijg je niet alleen te hoog homocysteïnegehalte, je zult ook onvoldoende gluthatione in je lichaam krijgen. Een tekort aan B vitamines versnelt dus de veroudering op meerdere fronten!

Daarnaast is deze groep vitamines noodzakelijk voor een gezonde huid, de haargroei en de spiervorming. Ook versterken B vitamines het immuunsysteem en de zenuwfunctie en bevorderen ze celgroei en celdeling, met inbegrip van de rode bloedcellen, wat verklaart waarom mensen met een specifiek vitamine B tekort (ook vaak aangeduid als deficiëntie) vaak last hebben van bloedarmoede. Bovendien kun je als je dagelijks voldoende vitamine B uit voeding binnen krijgt het risico op alvleesklierkanker verkleinen, een van de meest agressieve vormen van kanker.

Wat zijn de oorzaken van een tekort aan B vitamines?

Vaak wordt aangenomen dat je niet zoveel risico loopt op een vitamine B deficiëntie als je gezond en gevarieerd eet, maar dat is niet helemaal waar, zoals ook aan de hand van diverse wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond. Vooral mensen ouder dan 60 jaar lopen een veel groter risico op een tekort aan bepaalde B vitamines, zoals vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12 (Joosten et al., 1993), omdat zij minder goed in staat zijn om deze vitamines op te nemen vanuit de darmen. Daarnaast kan je lichaam in sommige situaties een grotere behoefte hebben aan B vitamines, zoals wanneer je de anticonceptiepil slikt, zwanger bent, borstvoeding geeft, aan hart- en vaatziektes lijdt of bestraald wordt. Vegetariërs en veganisten hebben vaker te maken met een vitamine B12 tekort, omdat dit de enige vitamine is die je alleen uit niet-veganistische voeding (dus vlees, vis, zuivel en eieren) kunt halen. Tenslotte dragen uiteraard ook ongezonde (eet)gewoontes bij aan een tekort aan B vitamines, zoals alcoholisme, eenzijdige voeding, ondervoeding en te weinig vezels in voeding.

Wat zijn de gevolgen van vitamine B deficiënties?

B vitamines zijn absoluut essentieel voor het goed functioneren van je lichaam. Een tekort aan een of meer van deze vitamines is dan ook een enorme aanslag op je gezondheid en kan leiden tot allerlei symptomen, aandoeningen en ziektes, zoals bijvoorbeeld berberi, een ziekte van het zenuwstelsel (vitamine B1 tekort), keelpijn en mondslijmvliesontstekingen (vitamine B2 tekort), acné en andere huidaandoeningen (vitamine B5 tekort), verschillende vormen van bloedarmoede (tekort aan vitamine B6, biotine, foliumzuur of vitamine B12), depressies, versnelde veroudering en cognitieve stoornissen. Symptomen zoals vermoeidheid, gebarsten lippen en huidaandoeningen kunnen duiden op een vitamine B tekort, maar als je zeker wil weten of je een ernstig tekort hebt aan B vitamines dan kun je het beste je bloed laten testen bij je huisarts.

Wat kun je doen om een tekort aan B vitamines te voorkomen?

Alle B vitamines zijn in water oplosbaar en worden zodra je ze eet door het lichaam verspreid. De meeste B vitamines dien je echter regelmatig binnen te krijgen, want een overschot aan vitamine B wordt niet in het lichaam opgeslagen maar via de urine afgescheiden. Vooral vlees, gevogelte, vis en rauwe onbewerkte biologische groente (met name groene bladgroentes en koolsoorten) en sommige soorten fruit bevatten veel B vitamines. Er zijn ook specifieke voedingsmiddelen die rijk aan één of meer B vitamines. In het volledige artikel (zie onderaan voor verwijzing) gaan we hier uitgebreid op in, dit artikel is een samenvatting.

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, dus als je veganist bent of zo min mogelijk voedingsmiddelen afkomstig van dieren wil eten doe je er goed aan om dagelijks een vitamine B12 supplement te nemen. Bewerkte voedingsmiddelen zoals vegetarische hamburgers en worstjes worden soms verrijkt met vitamine B12, maar toch is het niet aan te raden deze te eten omdat bewerkte voeding vaak veel toevoegingen bevat die erg belastend zijn voor je lichaam en je gezondheid dus meer kwaad dan goed doen. Over de gevaren van vegetarische burgers en gezonde vleesvervangers kun je meer te weten komen in het artikel “Vegetarisch eten – de gezondste vleesvervangers komen uit de natuur”.  Het beste kunnen veganisten dus vitamine B12 supplementen slikken, bij voorkeur in de vorm van een vitamine B complex omdat B12 beter wordt opgenomen in combinatie met vitamine B6, biotine en foliumzuur.  Ook is het aan te bevelen je dagelijkse dosis vitamine B12 over de dag te spreiden, om een maximale opname van B12 in je lichaam te bevorderen.

Ook als je niet veganistisch bent en gezond en gevarieerd eet kan het toch heel zinvol zijn om een vitamine B (complex) supplement of superfood te nemen, want zoals je al hebt kunnen lezen hebben onder andere ouderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven vaak een vitamine B te kort. Superfoods die zeer rijk zijn aan B vitamines zijn bijvoorbeeld Vitamineral Green en Vitamineral Earth van HealthForce, spirulina, chlorella, marine fytoplankton, Elixir of the Lake, Colostrum, Max Stress B en E3 Renew Me. Vrijwel alle genoemde producten zijn tevens geschikt zijn voor veganisten. Ook andere superfoods zoals bijenpollen en maca poeder bevatten één of meer B vitamines.

B vitamines vertragen niet alleen het verouderingsproces, je merkt ook op een heleboel andere manieren dat je voldoende B vitamines binnen krijgt: je voelt jezelf een stuk energieker en je huid en haar gaan er een stuk gezonder uitzien. Kortom, met voldoende B vitamines houd je jouw lijf jong én stralend

 

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur), een wateroplosbare vitamine, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.

Waar zit het in?

De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels.

Hoeveel heb ik nodig?

Volwassenen hebben per dag 75 milligram vitamine C nodig.

Wat is veilig?

De maximale veilige dosis voor vitamine C is door de Gezondheidsraad vastgesteld op maximaal 30 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), namelijk 2000 milligram per dag. Ter vergelijking: dit zijn zo’n 33 sinaasappels.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine C?

Een teveel aan vitamine C zal met de urine het lichaam verlaten. Dit heeft een grotere belasting van de nieren tot gevolg. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek. Daarnaast heeft vitamine C in grote hoeveelheden een remmend effect op de absorptie van koper en verhoogt het juist de absorptie van ijzer, waardoor er een grotere kans is op een teveel aan ijzer. Een dagelijkse hoeveelheid vanaf 3000 milligram vitamine C kan laxerend werken.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine C?

Een tekort aan vitamine C zorgt in de eerste plaats voor verminderde weerstand, wondgenezing en opbouw van bindweefsel. De meest bekende ziekte als gevolg van een vitamine C-tekort is scheurbuik, vroeger berucht bij bemanningen van zeilschepen op lange routes. De verschijnselen van scheurbuik zijn eerst gewichtsverlies, slapeloosheid, grote vermoeidheid en een verminderde weerstand. Daarna tandvleesbloedingen en andere inwendige bloedingen. In een nog later stadium wanneer er sprake is van een zeer ernstig vitamine C tekort, vallen de tanden uit, waardoor het tandvlees nog verder achteruit gaat.

Vitamine D

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Waar zit het in?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit de voeding. Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel). Deze bevatten iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Hoeveel heb ik nodig?

Bij onvoldoende zonlichtblootstelling of bij mensen met een donkere of een getinte huid wordt er minder vitamine D aangemaakt. Deze lagere aanmaak is met een gezonde voeding niet volledig te compenseren. Daarom is het nodig om extra vitamine D te nemen.

Wie hebben extra vitamine D nodig?

 

Leeftijdsgroep

Wie

Vitamine D (mcg)

Kinderen

0 t/m 3 jaar

Iedereen

10

       

Vrouwen

4 t/m 49 jaar

Donkere huid* en/of niet voldoende buiten**

10

 

50 t/m 69 jaar

Iedereen

10

 

70 jaar en ouder

Iedereen

20

       

Zwangere vrouwen

 

Iedereen

10

       

Mannen

4 t/m 69 jaar

Donkere huid* en/of niet voldoende buiten**

10

 

70 jaar en ouder

Iedereen

20

 * Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt.  

** Voldoende buiten is dagelijks 15 tot 30 minuten met handen en hoofd onbedekt.

Wat is veilig?

De Gezondheidsraad houdt de veilige bovengrens, zoals vastgesteld door de EFSA aan:

 • Baby's tot 1 jaar:                  25 mcg
 • Kinderen van 1 t/m 10 jaar:    50 mcg
 • 11 jaar en ouder:                100 mcg

Dit betekent niet dat er direct een probleem ontstaat wanneer deze hoeveelheid overschreden wordt. Problemen zullen alleen ontstaan wanneer er langdurig sprake is van een (te) hoge inname.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine D?

Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inneming van vitamine D  misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager, hetgeen resulteert in rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Studies bij oudere vrouwen tonen aan dat extra vitamine D, aanvullend op de dagelijkse voeding, het risico op botbreuken verkleint. Tot slot kan ernstig vitamine D-gebrek spierzwakte en spierkrampen veroorzaken.

Vitamine E

Vitamine E (tocoferol), een vet oplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

Waar zit het in?

Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.

Hoeveel heb ik nodig?

Volwassenen mannen hebben per dag 10 milligram vitamine E nodig, volwassen vrouwen 8 milligram.

Wat is veilig?

De maximale veilige dosis van vitamine E is, door de Gezondheidsraad, vastgesteld op 300 milligram per dag, dit is ongeveer 25 x de ADH. Deze hoeveelheid komt overeen met 4,5 kilogram noten.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine E?

In theorie zal een teveel aan vitamine E een stapeling in verschillende weefsels veroorzaken en hierdoor kan het de processen in die weefsels nadelig beïnvloeden. In de praktijk zijn er tot nu toe echter geen nadelige effecten bekend.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine E?

Ernstige verschijnselen als gevolg van een vitamine E-tekort zijn zeer zeldzaam en komen bijna alleen voor als gevolg van een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen. In een onderzoek hiernaar werden zelfs na vijf jaar geen effecten aangetoond. Eventuele symptomen van een vitamine E-gebrek zijn bloedarmoede en schade aan de hersenen (hersenverweking). Bij kinderen die te vroeg geboren zijn, is de opname van vitamine E in de darm nog zeer beperkt doordat de spijsvertering nog niet goed werkt. Deze te lage opname van vitamine E kan bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes tot gevolg hebben.

 

Vitaminen

Een dagelijkse multivitamine is een geweldige aanvulling op de dagdagelijkse voeding.

Wat extra vitamine D kan een extra boost in de gezondheid betekenen.

True, moet een gezonde voeding bieden bijna alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Maar veel mensen niet eten de gezondste van diëten. Dat is de reden waarom een ​​multivitamine kan helpen in de leemtes op te vullen, en kan hebben extra voordelen voor de gezondheid.

Het foliumzuur in de meeste multivitaminen helpt bij het ​​voorkomen van neurale buisdefecten bij pasgeborenen, als de vrouwen nemen voordat ze zwanger worden; foliumzuur kan ook het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en borstkanker verminderen.
Vitamine D van een multivitamine of single supplement kan het risico op dikke en mogelijk vele andere kankers, en andere chronische ziekten te verlagen.
Natuurlijk kan er te veel van het goede zijn. Het is belangrijk om niet overboord te gaan met vitaminen. Terwijl een multivitamine en een vitamine D-supplement kan helpen vullen sommige van de hiaten in een minder dan optimale voeding, kan te veel schadelijk zijn.

In het algemeen, blijf dicht bij de standaard aanbevolen doses in een multivitamine. En aangezien je multivitamine zal waarschijnlijk bevatten alle foliumzuur die je nodig hebt, blijf weg van granen, eiwitten bars en andere voedingsmiddelen die super-verrijkt met foliumzuur zijn.
Lees genoeg voeding nieuws, en je zult zien dat niet alle wetenschappers het erover eens op multivitaminen. Sommigen zeggen dat er niet genoeg bewijs dat multivitaminen boost gezondheid, zodat ze hen niet aanbevelen. Andere wetenschappers wijzen op studies die lijken op een verband tussen multivitamine gebruik en tonen verhoogd risico op overlijden. Maar die studies zijn gebrekkig. Kijkend naar al het bewijs, de mogelijke voordelen voor de gezondheid van het nemen van een standaard dagelijkse multivitamine lijken de potentiële risico's voor de meeste mensen zwaarder wegen.

5 Quick Tips: Aan de juiste vitamines

1. Eet een gezond dieet . Een multivitamine biedt enige verzekering tegen gebreken, maar is veel minder belangrijk voor de gezondheid dan de gezonde voedingspatronen beschreven op deze website. Kies een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen, noten en gezonde oliën, en laag in rood vlees en ongezonde vetten-laat de Healthy Eating Piramide uw gids zijn.

2. Kies een dagelijkse multivitamine. Een dagelijkse multivitamine is een goedkope voeding verzekering. Probeer een elke dag.

3. Denk na over D . Naast de voordelen voor de gezondheid botten, is er steeds meer aanwijzingen dat het krijgen van wat extra vitamine D kan helpen verlagen het risico op darm- en borstkanker. Doel voor het verkrijgen van 1000 tot 2000 IU vitamine D per dag dit zal waarschijnlijk een extra vitamine D pil vereisen naast uw multivitamine. Voor meer informatie, zie de vitamine D- afdeling van The Nutrition Source.

4. Zeg nee tegen "Megas." In het algemeen voorkomen mega-dosis vitamines en mega-verrijkte voedingsmiddelen. Hogere doses vitamine E kan helpen om hartziekten te voorkomen, maar in het algemeen is de hoeveelheid in een standaard multivitamine volstaat om gezondheidsvoordelen. Een standaard multivitamine heeft ook een dag de moeite waard van foliumzuur, dus je moet voedingsmiddelen die moeten voorkomen dat grote hoeveelheden van foliumzuur toegevoegd aan hen. Vitamine D is een uitzondering, zoals veel mensen meer dan de ADH nodig.

5. Vermijd "super" supplementen . Laat je niet verleiden door de wilde gezondheidsclaims van de vele supplementen geadverteerd op televisie en het internet. Als ze klinkt te mooi om waar te zijn, kunt u er zeker van dat ze zijn. Bespaar je geld voor gezonde voeding en een goede vakantie.